kommentar

Fick en bra kommentar för några dagar sedan som jag inte hann svara på just då, så här kommer svaret.

"Hej, älskar din blogg och har läst den sjukt länge också.. men jag har en fråga, jag är nyexaminerad (läst English Studies med inkrikning av journalistik) men jag kan inte hitta jobb.. har sök nu i över ett år men NADA!! kan du inte berätta hur du fick jobbet du har idag? och vad dina råd och tips är?"

tack för gullekomplimangen! jag förstår din frustration. det handlar så mycket om tajming, att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle, kontakter och erfarenhet skulle jag vilja påstå. jag blev rekomenderad för min tjänst av en tjej som jobbade där sedan innan men slutade. gick på intervju och efter en vecka fick jag veta att jobbet var mitt.

det bästa är att ligga på olika tidningar, produktionsbolag och radiostationer. jobba gratis, ta praktik för att få in en fot i branschen och lära känna människor. det är det bästa, för då lär de känna dig, du gör deras jobb gratis och sedan är du oersättlig och de kommer vilja anställa dig. jag vet att arbetsförmedligen ibland erbjuder arbetspraktik. ersättningen är kass, men det är något iaf. kolla upp det.

skicka in arbetsprover i form av artiklar/inslag eller vad du nu har gjort. testa att frilansa och ring upp olika tidningsredaktioner, be om att få tala med redaktören och dra tre olika förslag på vad du kan tänka dig att skriva åt dem. kör på konkreta grejer och lär känna tidningen så att du vet vad dem är ute efter. lyckas du sälja in någon idé så har du redan där ett arbetsprov och kontakt som kan leda dig till framtida jobb.

bland det viktigaste tror jag är att befinna sig på plats, var alltid redo. vet du att ditt drömjobb finns i exempelvis stockholm, då är det rätt bra om du är där också. det är också alltid fördelaktigt om du har många olika arbetsprover att visa upp ex från olika tidningar.

snacka så mycket du kan med folk, var trevlig (men det är ju självklart) och skäms inte för att fråga om de känner någon som behöver en skribent (eller vad du nu titutulerar dig som). lycka till, det kommer gå bra, var bara tjatig och envis! kram

Kommentarer
Postat av: böna

ouuh spam!

2011-06-20 @ 11:12:57
Postat av: böna

jaha ja å nu va det bara min kommentar kvar! :)

2011-06-20 @ 22:09:19
Postat av: iman

"det bästa är att ligga på olika tidningar, produktionsbolag och radiostationer."



ursäkta, ligga? jag vet inte vad du gjorde men jag låg mig inte till mitt radiojobb.. :(

2011-06-25 @ 01:01:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0