kan ej sova. sitter och skrattar istället.












al green - how can you mend a broken heart



det här är så otroligt bra att jag smålipar varje gång jag hör låten.
han är så sjukt bra, och vilken röst..........ÅH AAAAAAAAAL.

dagens mäck

det var länge sedan vi körde en dagens mäck så vi påbörjar dagen med en sådan.

okej, bilden var väl inte den bästa men den får duga.

Majsavopurjomäck
- rosta och bre smör på brödet
- skiva lite ostskivor
- gör en röra på skivad acovado, majs och gräddfil. krydda med vegeta (allkrydda)
- släng upp röran på mackan och pynta till med ett purjolöksregn!

smaklig måltid.

fyi: jag har sammanlagt 1047 bilder inne i photobooth:en. KANSKE dags att rensa. det värsta är nog att jag ändå har rensat och sparat de finaste bilderna på mig haha.

ja kära vänner. funderar på om jag ska fixa mig lite snabbt och sticka och posta min tv-box. no more oprah in 2011. har inte lust att pejja tv nu är jag ändå snart ska flytta.

imorgon åker jag dessutom hem! WÖWHÖÖÖ.

lala och sånt

sitter med lite uppsatsgrejer nu och lyssnar på musikhjälpen samtidigt.

återkommer senare.


i värsta fall får man smälta snön i en kastrull

jag vaknade nyss men fick reda på tidigt idag att vattnet var slut här i kalmar. eller den var inte slut, någon ledning har brustit. och nu har åker försvaret runt på gatorna och placerar ut tillfälliga vattentankar, jag vet inte ens var min närmaste vattentank ligger och jag tror inte heller jag pallar gå ut för att hämta vatten. har inget ens att hämta i! möjligtvis en schleten festis-flaska.

det lyxiga är att jag har
- våtservetter
- ansiktsvatten och bomullspads
- en toa-spolning!
- juice i kylen

jag klarar mig nog.

det är fredag, men det känns som att det har varit fredag de senaste månaderna

jag kan inte avgöra om jag ska gå på spinning eller om jag bara ska gå och duscha nu, utan att ha gått på spinning.

känner att jag inte orkar ta några beslut idag.

samlade konversationer

tidigare var jag väldigt bra på att transkribera vissa msn-konversationer, men på senare tid hänger man ju nästan bara på fejjan och chattar = chatthistoriken sparas inte, och jag sörjer lite. det är ju kul att bläddra tillbaka.

anywho, jag råkade klicka in mig på några gamla inlägg och så fastnade jag och gick igenom några. hittade några roliga konversationer.

Jag och Adis pratar om msn-smile:sar. oehört tunga konversationer på den tiden.

Jag och Nicole diskuterar olika killnamn. på den tiden var det frekvent dejtande osm gällde. jag i egenskap av kompis och mentalt stöd, hängde inte alltid med.

Ajdin dissar min header i bloggen. står på bosniska så man fattar inte allt, sorry orkar inte översätta.

Jag och Nicole diskuterar en seriös och hemsk olycka. Tills jag råkar skriva fel.


jag vet inte om ni är som jag, men jag har haft en period i livet då jag LEVDE framför och andades MSN. det var liksom min lilla värld. vet inte hur många gånger pappa påpekade lite smått bekymrad att "nu har du suttit där hela dagen och kvällen magda". han skulle bara veta hur många nätter det rörde sig om. jag hade sån kontakt med folk över msn, träffade ju bästa vänner över internet, utvecklade relationer över msn etc.

det var verkligen en FIN period, även om det låter aningens pyscho. tror att många kids ur vår generation har haft det så här. har någon av er också upplevt msn på det här sättet som jag har gjort?

david bäckham

david beckham brooklyn sun military awards 01
allstå orkar ej! så FUUUUL frisyr.

på brooklyn allstå.

SKOJA.

beckham, seriöst? 90-talet ringde och ville ha tillbaka sin frissa.

jag är snäll......på riktigt!! skoja.

brukar det hända er att när ni går och lägger er för att sova, att ni typ lovar er själva förbättring? jag brukar ibland ligga, om jag inte somnar direkt, och tänka att "imorrn ska jag vara en sjyst syster och ringa min bror" eller "måste köpa en present till farmor innan jag åker hem" eller "jag ska bli en lite gulligare flickvän".

är helt övertygad om min godhet, sedan vaknar jag upp på morgonen och allt är som bortblåst! ba hm ska jag ta mig in till stan för att köpa en present? när orkar fan inte. haha. orkar ej ibland.

bästa ögonfransböjaren

sitter och lyssnar på haris dzinovic och känner mig lite pinsamt festlig. saknar känslan av att vara i en fullproppad bar, där alla dricker, röker och sjunger oavsett ålder. bosnier i ett nötskal om man ska vara lite generaliserande.

ijallafall. jag vet att det här låter lite för good to be true, men jag har hittat den BÄSTA ögonfransböjaren på, håll i er nu....ICA Maxi stormarknad.

köpte den egentligen av ren tur, för jag var ute och skulle hitta nya ögonfranslister till min gamla ögonfransböjare eftersom den jag hade, hade slitits ut. så efter lite rotande i maxis sminkhörna insåg jag att det inte fanns några nya lister men hittade ögonfransböjare som, förutom listen i böjare, även hade en extra list. så jag tänkte sure why not 20 spänn för två nya lister, till och med billigare än på kicks.

kom hem och skulle bara prova tången innan jag slängde den. och herregud, vet inte vart jag ska börja eftersom jag är så tacksam för att jag inte slängde den, för den här tången, är allstå den bästa jag någonsin har provat! kan det vara så att den har, av misstag, blivit utbytt mot shu uemuras tång, för det här är fan den bästa jag har provat.

inser att jag nu har upprepat mig tre gånger om att tången är den bästa.
fjärde nu.

mina fransar, vet inte vart jag ska börja här heller, för dom har fått sådan uppsving. och jag är den som har långa fransar men som aldrig lyckas behålla böjet i fransarna eftersom dom "lägger sig" efter att mascaran är på, och inte en enda, INTE-EN-ENDA, tång har lyckats med det som 20krs tången har lyckats med.

jag inser nu också att jag har skrivit ett hyllningsinlägg åt en ögonfransböjare. så stick och köp! den kommer i en halvful, rosa/vit, påseplastig förpackning och kostar 19:90.


bruno mars - grenade (live)


OMFG LOL haha


passa er nu ordentligt! risken finns ju att era arbetskamrater tror att ni är terrorister :D

iphone

det här är så funny. vet inte hur många gånger jag har stört mig över autocorrect-funktionen på iphonen, speciellt när jag skriver på bosniska haha.

damn you auto correct funny iphone fails and blunders

damn you auto correct funny iphone fails and blunders


damn you auto correct funny iphone fails and blunders


damn you auto correct funny iphone fails and blunders


damn you auto correct funny iphone fails and blunders

jag har suttit och skrattat högt!
AHAHAHAHA - ungefär så har det låtit.

bajstisdag

det känns totalt meningslöst att skriva inlägg om kemiska peelingar, hårmasker och andra ytligheter när det är som det är i sverige idag.

jag är uppriktigt ledsen över att en man har planerat ett terrorattentat i stockholm, jag är ledsen över det att muslimer ännu en gång måste försvara sig med att det bara är extremister och inga "riktiga" muslimer som gör så här när det bara är EN man som har ställt till det och jag är skitledsen över att rasismen är mer rumsren än någonsin.

jag måste cheer up mig själv lite.


Dieeeeeee

ÄR SÅ SÅ SJUKT PROVOCERAD AV DEN DÄR LILLA TRAKTORN SOM SKOTTAR SNÖ!!!!!! VARENDA NATT KLOCKAN HALV TRE SÄTTER HAN/DEN IGÅNG OCH SKOTTAR SNÖ OCH ANTIGEN SÅ VÄCKER DEN MIG ELLER GÖR SÅ ATT JAG INTE KAN SOVA. HAN SKOTTAR TILL OCH MED NÄR DET INTE ENS HAR SNÖAT! ÖNSKAR ATT HAN SLOG IN EN BANDERA SÅ JAG SLAPP OLJUDET VARENDA NATT. ALLSTÅ SKA DET TA 45 JÄVLA MINUTER ATT SKOTTA DEN LILLA PARKERINGEN UTANFÖR HÖGSKOLEBIBBLAN??? JÄVOLA SKITMASKIN!!!!! HOPPAS HAN EXPLODERAR. JA, FRA, U HEARD ME!!! FÅR HAN BETALT FÖR ÖVERTID ELLER HUR LÄNGE SKA DET BEHÖVA TA ATT SKOTTA CA TIO PARKEINGSPLATSER OCH EN JÄKLA GÅNG SOM LEDER TILL BIBBLAN???? ORKAR INTEEEEEEEEEE

hej bloggis

vilken dag idag. började den med att sova 12-timmars pass. vaknade vid tio över två idag. hade förmodligen fortsatt sova om jag inte hade blivit väckt av telefonen.
men på senare så stänger jag faktiskt av mobilen, fattar på riktigt inte vad det är med folk som ringer innan klockan 12 på morgonen. fattar ännu mindre när dom dessutom säger "men SOVER du?". så därför switchar jag om till flygplans-mode när jag vet att jag kan sova ut och verkligen inte vill bli väckt.

sedan en tid tillbaka använder jag dessutom en sovmask över ögonen eftersom det är så ljust i lägenheten. till en början hade jag jättesvårt för den, tyckte att det spände över ansiktet och näsan, men nu, allstå jag kan inte sova utan den! tidigare kunde jag vakna att det var ljust i lägenheten och sovmasken låg vid fötterna, och nu vaknar jag först när jag drar loss masken över huvudet. HAHA, skön grej på riktigt. så testa om ni har problem med att sova, även om det tar rätt lång tid att vänja sig vid den så är det värt det.

jag missade helt att det var lucia, insåg det väl för någon timma sedan efter att någon hade uppdaterat på fejjan.
lucia...mmm. jag minns när vi gick i nian och hade lussetåg för hela grundskolan. det är någon slags tradition på fågelfors. det var kul, sort of. eller, gemenskapen var kul, men själva sjungadet och körandet var väl sådär. jag har svårt för det här med att sjunga i kör. jag har svårt för folk som helt på riktigt engagerar sig i kör-sjungande. det är ju bara folk som inte är tillräckligt duktiga på att sjunga på egen hand som sjunger i kör hähäh!

har bokat biljett hem!! ÅHHHHH JAG SAKNAR MIN MAMMA, MIN PAPPA OCH MIN BROR JETTEMYCKET! det ska bli så kul!

nu ska jag gå och göra min kemiska peeling.
hoppas jag har kvar mitt ansikte när vi hörs igen bloggen! herrrå!

terroristattacken i sthlm

spontana reaktioner kring terroristattacken i stockholm:

1. kan man nu ens kalla det för terroristattack när det blev som det blev? en platt terroristattack i sådana fall, eller snarare ett mäktigt självmord. inte alla som pallar spränga sig själva.

ingen skadades tack och lov.

2. andra spontana tanken är att jag tycker synd om den här snubben. tur att det inte finns någon annan att tycka synd om, ex oskyldiga människor som farit illa under bombattacken. det är lite skumt att tycka synd om honom, men jag tänker så här; hur trist, osammanhängande och trångsynt måste hans liv och syn på livet ha varit om han nu såg lösningen i att spränga sig själv? kände han verkligen inte att han kunde leva i fucking fredliga, snälla och småtråkiga sverige med sin fru och barn?

pa jebote, han levde ju inte i en grotta någonstans i bergen i afghanistan, utan mat, utan kläder, dålig hälsa, döda släktingar och on top of that massa hat mot USA för vad dom hade gjort mot landet osv, DÅ, och kanske bara DÅ hade jag förstått att; okej, den här människan såg ingen utväg, han gjorde det som han visste skulle skada hans fiender mest; attackera oskyldiga människor, så att de skulle känna smärtan som han bar på.

men nu, nu ligger han där död i snön i en blodpöl med bortsprängd mage och ansikte. och hans peers sitter och sörjer i något vardagsrum i någon småstad i sverige, hans fru får leva med stämpeln terroristfru och hans barn får växa upp utan pappa.

ba great job man. du tänkte kanske inte på konsekvenserna av ditt idiotiska handlande? fattar du inte hur mycket du missar av livet? vart det värt det? var det verkligen värt det? det är några av frågorna jag hade velat ställa honom.

3. tredje spontana tanken är ALLSTÅ SERIÖST, VAD VAR DET FÖR FEL PÅ DEN HÄR MÄNNISKAN? jebem ti i jihad. jihad my ass!! JAG BLIR SÅ PROVOCERAD AV DEN HÄR HÄNDELSEN ATT JAG INTE ENS ORKAR STÄNGA AV CAPS LOCK.

ba ja, nu vill jag VERKLIGEN flytta till stockholm! sticker och börjar packa redan nu.

kan knappt skriva av irritation, för det som provocerar mig något oehört är att den här snubben förmodligen kommer från knasiga förhållanden från sitt hemland (mellanöstern, vet dock ej vilket land) där han förmodligen antigen har varit med om krig, eller så har hans familj flytt från krig och förföljelser för att ungen skulle slippa uppleva det mest hemska. på samma sätt som många andra flyktingar har fått göra, ex vi från balkan, folk från Afrika, Mellanöstern and so on. och nu när man som flykting har fått ordning på livet, när man har sluppit höra fallande bomber, när man har kunnat sova gott om natten, när man har sluppit blod på gatan så kommer HAN och smäller sig själv i luften.

för att göra det tydligare: vi flydde från skiten, och nu måste JAG och många andra oroa sig för bomber igen? nu måste man vara rädd och vara på sin vakt eftersom man inte vet om det kommer att hända igen. allstå, innan någon börjar påpeka att medierna har hjärntvättat mig och att de blåser upp hela terrorgrejen, så ska jag bara säga det här: JAG SKITER I! oavsett om det har hänt en gång eller hundra kommer man ändå vara lite smårädd, okej kanske inte ni som bor i klevshult, hagshult eller hok. JAG VILL LEVA MITT LIV I FRED, JAG VILL HA HELA MIN FAMILJ LEVANDE OCH JAG VILL KUNNA RÖRA MIG OBEHINDRAT UTAN ATT BEHÖVA TÄNKA ATT NÅGON KOMMER SPRÄNGA SIG SJÄLV FRAMFÖR ÖGONEN PÅ MIG.

det var det.

4. nu skiter vi i att göra det här till en religionsfråga, vi gör det till en könsfråga istället. eftersom det ändå bara är män som krigar, som styr politiken, som mördar, som våldtar och som är terrorister.

annons

ah herregud, när jag skrev i annonsen att jag kunde nås oavsett tid så menade jag naturligtvis att man kunde nå mig hur sent som helst.

inte hur tidigt som helst.

fotograferingen

ni kanske kommer ihåg att jag var på en fotografering som fyra klasskompisar ordnade. här är några backstagebilder. jag var svinförkyld = anledningen till de aningens döda ansiktsuttrycken.


temat var nyårsafton/fest och så hände det grejer under hela den här kvällen. här sitter jag och snortar exempelvis. alldeles normal utekväll!
skoja.


här skulle jag låtsasdissa johan och han skulle försöka bjuda upp mig. haha. det var många garv här.

här skulle jag och min fotokompis låtsas anlända till festen WHEYEYEYE.

okej, nu blev det visst skitkass kvalite när jag infogade dom i bloggen. det kan bero på att dom är jättestora i originalstorlek, så när den komprimerar bilden i bloggen så blir även kvallen sämre. därför är färgerna lite "dassiga". ja ja, ni fattar grejen iaf.

alla bilderna är tagna av J. Neselrot, J Andersson, M. Vass och L. Olsson.

okej, snart börjar SATC1! sjätte gången jag ser den, och den är mycket bätter än tvåan.

två grejer som får mig att tänka "shit vad tiden går!"

det är två saker som slår mig just den här tidpunkten:

grej 1. Winona Ryder fyller 40 år i år. 40 ÅR!

nä, jag kan fortfarande inte komma över det faktum att hon är 40 år gammal.
så här minns jag henne:

Winona Ryder


och så här med johnny depp. suck, så romantiskt.

via fuckyeahjohnnydepp: with Winona Ryder at the Cry-Baby premiere, April 1990


och så här

Winona Ryder and Cher in Mermaids (1990)


och så här

Cher


allstå, seriöst. jag vet inte hur det är med er, men jag blir jättenostalgisk när jag ser dom här bilderna på henne. hon var en av mina favvoskådisar under barndomen och tonåren. hon var så vacker, så perfekt och jag älskade hennes frissa! kort, svart och med sidbena. guuud jag dog av beundran för den frissan.

och christina ricci! hon var min andra tjej-crush. efter att ha sett casper, familjen addams och now and then så var jag fast. jag och irma tillbringade oftast vår lediga tid efter skolan framför teven och VHSen. alla filmer var inspelade och kollades om och om igen. karate kid var också en sådan film. GUUUUUDDD vad jag saknar den här tiden! jag är så gammal så att jag kan relatera till dessa skådisar.

framtida kids kommer ju enbart relatera till hannah montana och twilight-skiten :((

ska nog ta och ladda ner dom här gamla godingarna och kolla på dom.

och nu, ju mer jag tänker på det, fasen vad kul den här tiden var. jag hade så jävla roligt från och med att jag fyllde typ tio bast och tonåren. jag hade irma, min ständiga vapendragare. kan ni tänka er att under utvecklingssamtalen som man hade i typ sexan och sjuan så "föreslog" lärarna både för mig och irma, att vi kanske borde hänga mer med andra människor eftersom vi hängde så mycket tillsammans. vi tog selle till skolan, hängde i skolan hela dagen, tog selle hem, antigen hem till henne eller hem till mig eller hem till farmor haha, så hängde vi där en stund tills det var dags att gå hem på ritkigt. och så var det dag ut och dag in. hela grundskolan i princip. ba LÅT OSS VA!!! *beztizar_4_life* vi idiotförklarade dom flesta, orka slösa sin vettiga tid på folk som inte hade hjärnceller.

men vi var ändå ett stort gäng, massa kids, som hängde hela somrarna, så det var inte bara jag och irma haha. men ja, riskerar att låta som en kärring nu, men den tiden var fin! känns som hundra år sedan.

yeah yeah yeah, nästa punkt.

grej 2: det är fem år sedan brad lämnade (eller om det var han som blev lämnad?) jennifer aniston för angelina jolie. FEM ÅR!

Brad Pitt and Jennifer Aniston

för fem år sedan var jag nitton år gammal. bodde i lund med annika. hade inget internet i mitt rum. fick surfa i skolan när jag hann. jag pluggade också TRÅKSVENSKA och hade en extralärare som "mer än gärna" ville hjälpa mig med att förstå grammatik och meningsuppbyggnad.

iaf, jag vet inte om ni gör det, men jag brukar automatiskt tänka att han var otrogen mot jennifer varje gång jag ser en bild på jennifer på nätet. efter fem år har jag inte lagt av. har ni?

slutsats: tiden går så fort! jag fattar inte det.


ohmajgad

jag har så tråkigt.

eller egentligen har jag väl inte tråkigt, det är bara det att jag har tråkiga saker framför mig att göra.

måste fortsätta här med c-uppsatsen, det är lite grejer att fixa innan måndagen då jag och uppsatspartner ska träffas igen och sammanställa allt.

jag är lite av en ångestmänniska när det gäller att göra saker. ex om jag har uppsatsen framför mig, så sätter jag mig ner för att fixa den, men jag sitter mest och glor och kommer inte igång. och när jag säger åt mig själv att om du inte pallar att göra det nu magda, så gå och diska istället eller gör något annat som du ändå "måste" göra förr eller senare. men det funkar inte heller eftersom det ändå känns mindre ångestladdat att sitta och glo och vänta in inspirationen till att börja med uppsatsen. så egentligen sitter jag och glor, och tiden tickar och jag får inget gjort, varken uppsatsen eller disk/tvätt/mat.

men okej. ska sitta nu en stund innan jag sticker iväg på spinning vid halv fem.

och på tal om spinning. igår var jag och aida på ett skivstång/spinningpass och idag har jag enorm träningsverk i benen. jag kan inte resa mig upp eller sätta mig ner utan att det tar emot i benen. därför rullar jag mest runt i stolen för att slippa gå.

hårinpackning

det här är den bästa inpackningen för torrt och trist hår. så det lär inte vara första gången ni hör talas om detta.

blanda en matsked olivolja med några droppar aromaolja, ex med vaniljlukt eller roslukt, mest egentligen för att slippa olivoljelukten i håret.

jag har testat att ha äggulor, mosade bananer och öl i håret, men inget funkar som det här.

Doftolja Yoga Vanilj



sätt upp håret i en hög svans och smörj in hela svansen (tofsen, heter det kanske) med oljan. undvik hårbotten om du vill slippa alltför flottigt hår. annars kan det hjälpa mycket om man (som jag) får aningens torrare hjässa under vintern. det brukar se lite "mjälligt" ut eftersom hårbotten är torr. massera in oljan i hårbotten, för då balanserar det upp torrheteten. 
knyt därefter en knut och trä över en liten plastpåse över knuten för att slippa fettfläckar på kudden.

sov med hela kitet i håret, så att topparna kan suga åt sig oljan ordentligt. tvätta dagen efter, schamponera hårbotten två gånger. skölj ordenligt och helst i kallt vatten.

hej världens mjukaste och glansigaste hår!

P-ear

mina öron är så sjukt lena! känner att jag tallar på dom hela tiden. för någon tid sedan fick jag ett födelsemärke på örat också och den är zööööt.

så vi tar en gammal goding på det. här är den: PUSSYEAR!!

pw

okej.
har inte läst pernilla wahlgrens blogg på länge. måste sätta mig nu och uppdatera mig om läget.

stress

ÅHHOHÅÅ, är så stressad just nu!

så mycket pill med fokusgrupperna så att jag dör av svett. kom på att jag hade satt på ugnen också så att den skulle värma lägenheten, stängde av den nyss och insåg att jag svettades pga den.

måste hinna med så mycket!!!

hade i för övrigt en väldigt kul helg. i fredags hängde jag och sofa hos aida. käkade kladdkaka, spelade band hero, min första gång, och jag är förmodligen den sista människa att testa det här. jag spelade trummor, sofa gitarr och aida sjöng. HAHA vi dog av skratt några gånger. kollade också på paranormal activity. mot slutet skrek vi i kör.

igår så spontangick vi ut, jag och aida. till palace. var hundra år sen sist, men fan vad skojigt det var! massa folk, massa bra musik hejohhå. allt var kul.

nu ska jag snabbduscha, sedan måste jag sätta igång med allt.

*sexig*

mohammed ali ft asha ali - kan någon ringa 112


den här låten går på repeat hos mig just nu. och videon är skitsnygg.

lite om religion

extremt trött dag idag. gjorde precis en pås-cappuccino, som i vanliga fall mest är till för att ha något att bjuda på när folk kommer över, men nu var jag tvungen att dricka en för att inte däcka. sen om jag får TT-av skiten (haha, ordvits där!), är ett problem jag får ta itu med senare.

man kan väl säga att jag lever ett uppsatsliv just nu. jag vill  hitta tiden till att blogga men den finns för tillfället inte. när jag sysslar med något som inte har med uppsatsen att göra och har lite tid över så är jag oftast så trött att jag knappt pallar att chatta med folk på msn och fejjan för att inte snacka om att skriva här.

idag har det varit lite pill med fokusgrupperna. jag och emelie skriver en c-uppsats om hur muslimer porträtteras i två olika nyhetshändelser. vi har valt ut 6 stycken artiklar som vi kommer att göra textanalyser på och sedan så kommer vi att sitta med två fokusgrupper på måndag och tisdag och diskutera kring dessa artiklar. intressant studie om jag får säga det själv haha.

egentligen ville jag hålla mig utanför alla "typiska" fack, dvs att jag som invandrare och muslim skriver om just...invandrare och muslimer. folk har ju en tendens att tänka så ("a men hon gör det för att hon är muslim"). å andra sidan, hade jag inte valt ett ämne som påvisar skillnader mellan olika etniska och religiösa grupper, så hade jag valt att skriva om genus, och då hade väl folk påpekat (obs, ingen som påpekar, jag säger bara) att jag gör det för att jag är kvinna.

egentligen så kan jag väl inte påstå att jag är så mycket muslim, eller troende kanske jag ska säga. är troende till den grad att jag tror på en gud, på att det finns en starkare kraft och högre makt än oss människor. men inte så pass att jag tror att man antigen hamnar i himmel eller helvetet. jag tror till exempel att när man dör så dör man men att ens själ fortsätter att vandra på jorden. det finns mycket som jag inte tror på och mycket som jag också tror på, 90% av det jag tror på är något jag själv har konstruerat eller något som redan är vetenskapligt bevisat. de övriga 10% är när min farmor ber fem gånger om dagen och önskar oss alla hälsa och lycka.

det mest muslimska som jag gör är att jag firar bajram (muslimsk högtid) och att jag inte äter fläskkött (usch gris). det tycker jag räcker, det tycker min farmor också som brukar säga att gud ser och hör allt; om man syndar och lever ett cp:igt liv så kan inga böner i världen rädda dig. vilket är sant.

dessa två saker är snarare mer traditionsenliga än religiösa för de bosniska muslimerna. det så pass normalt att man knappt funderar över det, ungefär som att alla svenskar firar jul och påsk oavsett hur mycket eller lite kristet troende man är. bajram är värsta folkfesten i bosnien. det är inte så att alla terroristnissar springer runt på gatorna med gevär i händerna utan alla käkar mat med familjen, delar ut presenter eller pengar, och på kvällen festar ungdomar. och det låter väl trevligt?

nu kanske jag trampar på några ömma tår, men jag har fått en känsla av att många bosniska muslimska ungdomar i sverige har blivit jättereligiösa, mer än de ungdomar i bosnien. jag vet inte om det är på grund av kriget eftersom muslimerna fick utstå så mycket terror i bosnien, och därför har man blivit mer medveten om just sin religionstillhörighet, eller att man definerar sig utifrån just den. jag kan förstå den aspekten, det låter fullt rimligt. nu skrapar jag bara på ytan och ämnet är känsligt, det är mer komplext än så. jag tycker det är jätteintressant, men samtidigt stör jag mig på det.

för det första för att jag tycker att religion är förlegat, oavsett vilken religion det rör sig om. i grunden uppfanns religionen till att kontrollera folkmassor, för att man skulle ha makt över människorna. på den tiden var folk faktiskt riktigt obildade och då kändes det tryggt och skönt att det fanns en ledare som kunde styra en. det var också usla levnadsvillkor och människor behövde något att tro på, Jesus, Allah, eller någon annan som skulle höra deras böner, bara de bad tillräckligt mycket.

idag kan vi se hur religionen styr världen. väst mot öst. usa mot mellanöstern. det är krig mellan religionerna. vi krigar idag 2010 på grund av religion! det låter sinnessjukt, har vi inte kommit längre än 1400-talet liksom?

för det andra; jag vill inte att folk ska definera mig utifrån min religionstillhörighet. jag vill defineras utifrån min personlighet, mina prestationer och min kunskap, därför har ett måne-stjärna-halsband aldrig varit aktuellt för mig. det finns inget som kan rubba den lilla muslimsidan jag har inom mig och därför känner jag att jag inte behöver hävda mig som muslim, som jag märker att många idag gör.

för det tredje; jag minns när man startade koranskola (dålig benämning på det här, men tänk söndagsskola och så har ni den rätta bilden där) i kycklingryd. det här var några år sedan, har för mig att jag gick i åttan-nian. plötsligt skulle ALLA barnen gå i koranskola, för det var "viktigt" att dom skulle lära sig om sitt ursprung. det var några kids som inte pallade, bland annat jag och min brorsa. det var ingen som pressade mig, min pappa frågade mig om jag ville gå, jag sa nej, han sa ok, det låter bra. jag vet att han själv inte ville att vi skulle gå på sådan "undervisning".

herre gud, det bedrevs ju av en imam som bara rabblade om hur man skulle leva som "bra" muslim; inte dricka, inte röka, inte slåss, inte hata, dvs allmän BASIC kunskap som man förhoppnings har med sig i bagaget redan innan man börjar hänga på koranmöten. hade bättre grejer för mig på söndagarna, ex duscha och kolla söndagsfilmen på TV3.

på omvägar hörde min pappa sedan att folk, dvs vissa människor han spelade fotboll med i bosniska klubben, hade kritiserat honom för att han inte hade uppmuntrat mig och min brorsa tillräckligt till att gå i koranskola. HA HA HA. min pappa svarade att han inte behövde tvinga sina barn till att gå på grejer de inte ville. vet att många som då gick på koranskola faktiskt var smått ditvingade av sina peers. kom igen, vilken 12årig kid vill hellre sitta och lyssna på en 50årig nisse istället för att sitta hemma och spela age of empires?

jag upplever det som så att många av dessa imamer är "omoderna", eller har en omodern syn på livet. mig kvittar det ärligt talat om de har pluggat i egypten eller saudiarabien. det säger mig absolut inget om deras kunskap, mer än att 30 män sitter i en och samma sal och pratar om ovetenskaplig gojs.

jag har lyssnat på en imam, det var i samband med ett bajramfirande som en bosnisk klubb hade ordnat. jag ska inte försöka överdriva nu, men jag satt väl och himlade med ögonen 89% av tiden. jag har så svårt för att någon annan människa ska diktera för mig hur jag ska leva som "bra" människa. många av dessa imamer lider av storhetsvansinne och vill mer än gärna påpeka andras brister, de vill bli dyrkade, de vill att människor ska gå fram till dem, ta dem i hand (såvida de inte är kvinnor) och tacka för en "inspirerande" föreläsning. ni får gärna hjälpa mig att förstå, för jag kan verkligen inte få in det i min skalle att folk på riktigt gillar att lyssna på en predikan från en GUBBE.

nu är jag sjukt trött och sömnig och min poäng har kanske inte riktigt nått fram, ville bara säga att:
1. religion är ett påhitt som används till att styra folkmassor

2. imamer och präster använder sitt snack till att kontrollera människor undermedvetet. det kvittar hur mycket de snackar om världsfred, jag får ändå en lätt känsla över att de vill styra och köra en light hjärntvätt.

3. man MÅSTE våga vara kritisk!! kritisera det som sägs under dessa predikningar. vill man verkligen leva sitt efter vad en religiös nisse säger? om ja, shit, då har man mycket fritid. på sikt leder det till att man får dåligt samvete över grejer man gör bara för att det är "fel".
jag vill inte behöva leva mitt liv varken efter några speciella regler eller leva i ånger. livet är till för att levas så som man vill leva det.

4. jag är inte emot muslimer, islam, kristna eller kristendomen så länge det inte går till överdrift. fastän jag är muslim så tycker jag att man bör och måste kritsera religionen. många kommer säkert tycka att det här var långt ifrån konstruktiv kritik, men då undrar jag VAD ÄR konstruktiv kritik?

ps. det finns en riktigt bra dokumentär som ställer sig kritiskt till all religion (främst kristendomen), som jag har glömt namnet på, och som är gjord med humor. riktigt bra dokumentär. ska försöka ta reda på vad den hette så lägger jag in en länk om var den kan hittas. den BÖR ses.

nu ska jag pyssla med en textanalys.



RSS 2.0