godmorgon söndag


denna soliga söndagsförmiddag ligger jag i sängen och dricker te från iran. sorayas sis skickade med ett stort gult paket från iran som anlände i veckan. i paketet låg det bland annat påsar fyllda med pistagenötter, pistagenötter penslade med citron (så att den syrliga smaken kommer fram när käkar dom), andra gröna "nötter" som används i matlagning och en tespih. och det här teet. som har en rik smak och är långt ifrån de blaskiga sorterna som kommer i tepåsar. micket gott.

hela den här paketincidenten påminner mig väldigt mycket om krigsstiden och hur viktigt det är att värna om sin egen kultur. jag vet, två skilda saker och hur kan dom ha något med varandra att göra?

jag hade tappat räkningen på hur många paket min mamma har skickat ner till min mormor i bosnien via kompisens kompis kusin och hans lastbil/kombi/buss åren 94-98. vilken ciganizacija det var. ibland kom inte ens paketen fram. ibland fastnade de i tullen i Österreich och där var det kört. österrikarna var kända för sin "hårdhet". efter att man hade förklarat fred i Bosnien -95 så var dem som värst. men vilken jävla lycka det var om de gula kartongerna kom fram. och vilken jävla kärlek det var i dom paketen.

nu pratar vi om tiden då telefonerna fortfarande var stenålders och då telefonlinjerna var utslagna i hela bosnien, kommunikationen var långt ifrån regelbunden om man säger så. tänk då att få ett paket som är "ihopsnickrat" av ens dotter, hon hade rört vid varenda sak som fanns där i. hade man tur kunde man även ibland känna doften av mamma och sverige.

nu skickar inte paket längre. men varje gång familjen kommer från bosnien kommer vi med fler saker än vad vi hade när vi åkte dit. mormor packar ner valnötter, egengjort sylt av plommon från hennes trädgård, mormors egna pasta (omach), kamomillte, nyponte, te för alla världens smärtor, och annan mat som inte är så lätt att hitta här i sverige. här snackar vi ekologiskt! allt annat är verkligen bara bull, hoppas ni är medvetna om det när ni handlar i affärer där ute. även de "snellaste" bönderna fuskar.

och då får jag känna av bosnien även när jag är i sverige och långt ifrån allt. och det är nog så för soraya också.

Kommentarer
Postat av: dino

fint inlägg :) gillar krönikakänslan som ligger över det.

2010-03-14 @ 21:24:28
Postat av: Anonym

du är så nice, hoppas du är medveten om det. en sån man vill ha som flickvän pa eto da znas

2010-03-14 @ 22:39:00
Postat av: magzza

dino; tack så mycket :)



anonym; tack för komplimangen.

2010-03-15 @ 23:38:41
URL: http://missmagzi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0