sarajevo dag 2

jag ska försöka mig på lite blögg nu innan vi måste dra. checkout tiden har passerat för länge sen och städerskan väckte oss, men vi stannar här en till stund eftersom vår buss inte går förrän halv fyra. det känns som att vi har varit här i sarajevo längre än vad vi egentligen har varit. dagarna har varit långa och vi har hunnit med mycket. det har varit tre jätteroliga dagar.

men iaf. här är berättelsen om vår andra dag i sarajevo (13/6).

vi bodde i ett område som heter kovaci och det ligger väl typ i uppförsbacke. första natten var det svårt att ta sig upp för backen, men nu har vi blivit vana och kutar mestadels uppför den hehe, men iaf, när man kommer ner från kovaci landar man i bascarsija (gamla stan) och där är duvorna det första man ser. så vi var faktiskt tvungna att mata dem idag också. undrar om dom någonsin blir helt mätta? i sarajevo finns det många moskeer och det här är en av 70!

jahaja, här är vi två då! skitsvårt att ta kort oavsett hur man ställer sig mot/från solen. det var otroligt varmt och fuktigt och på sätt och vis är det svårt att vänja sig vid värmen. när man går på stan känns det som att det rä sällan man ser svettiga bosnier, ok svettiga gubbar finns det överallt, men just allstå futkiga i fejjan liksom. jag har ett flottigt ansikte och svettmusch hela tiden.

till frukost käkade vi pizza! haha, ofta man käkar pizza till frukost, men det här var faktiskt runt 14 på eftermiddagen. vi käkade på ett place som hette Basta-nånting, vilket betyder typ trädgården. anyyyywhoo, riktigt goda pizzor och det här är imans pizza med suho meso (torkat kött). iman hade saknat det.

i stan finns en jättefin moské som heter gazi husrev-begs moské. det var nämligen den lilla gubben som fick för sig att bygga en najs moské, och det var en iranier som byggde den (viktigt att tillägga enligt iman). utsmyckningen är jättefin i dörren och det är även en fin innergård runt hela moskén. det finns också en fontän som kan man svalka sig vid. det finns väldigt många "minifontäner" (cesme) där man kan fylla på vatten, och det behövs! man är konstant törstig.

katedralen i sarajevo. iman är en liten pluttis  jämfört med den.

Eternal flame (vjecnja vatra), här en en minnesgrej rest över alla de som stupade i andra världskriget, allstå inte alla-alla utan alla dåtidens jugoslaver. rätt varmt att stå och grilla sig vid elden.

jaha hörrni. lite shopping måste man ju få spana in. här är ett helt nytt shoppingcenter som kallas för BBI-center. massa dyra och tråkiga affärer. jag hittade inget! allstå det värsta jag vet är nästan märkeskläder, typ lacoste och tommy hilfiger och deras fula loggor. asså HATA! helt själslösa kläder som bara passar tråkmånsar. ungefär sådana kläder är det här inne då, men det är ändå najs att spana in själva byggnanden, för den är verkligen fräsch! iman klippte sig här också, hos en asdryg och konstig snubbe. verkade vara hög, men han klippte fint.

floden miljacka igen. precis här till höger på bilden så ligger det ett område som heter skenderija. där finns det också ett under-jorden-shoppingcentrum, och där hittar man 0. finns några skobutiker and thats it. såvida man inte charmas av alla rökande tanter och gubbar som sitter som skorstenar utanför sina egna butiker. och det kanske är nåt för någon som aldrig har sett någon röka inomhus i ett shoppingcentrum. rökförbud känns jävligt avlägset om man säger så. synd. finns även en gammal sporthall där en del av olympiska spelen hölls.
jag såg också en basketmatch här för ett par år sedan.

efter att vi hade tagit en fajk (fika) på skenderija, så började vår vandring mot kosevo. kosevo är inte bara ett bostadsområde utan där finns även kosevo, (även kallad asim ferhatovic stadion efter fk sarajevo spelaren asim ferhatovic som slutade 1967 och är allmänt känd som en av bosniens bästa fotbollsspelare någonsin /iman) allstå, för att förenkla: ett fotbollsarena. trevliga hus på vägen.

mm kulhål. exotiskt för att vara europa måste man ändå säga.

och här är allstå det vi snackade om innan: Kosevo. väldigt stor faktiskt, även om det inte syns så mycket på den här bilden. tar upp till 37 000 msk har jag för mig. vi satt och chillade här och glodde på när arbetarna plockade ner scenen efter en konsert. dino merlin och andra stora artiser håller sina konserter här också.

på väg tillbaka gick vi förbi en av många muslimska (och katolska) begravningsplatser, även kallade mezari. vackert, men väldigt hemskt att gå förbi de fina, vita gravarna. oehört ledsamt att läsa på stenarna eftersom det var så många människor som begravdes mellan 1992-1995. väldigt många unga människor, väldigt många unga människor under 20. den "pålen" som står till vänster i bilden är jättehög och där har man skrivit in alla namnen på de som stupade i kriget. det är också väldigt lätt att glömma bort att det faktiskt har varit krig här. men man får aldrig glömma det!

okej lite gladare grejer här. efter den långa promenaden svände vi faktiskt av för att käka pancakes, men vi skiter i bilden haha. efter att vi hade fräschat upp oss hemma så mötte vi upp anja och nermin, och satte oss på ett väldigt mysigt och orientaliskt inrett och "gömt" café. på väg hemåt tog vi en mäck.

grabbarna.

de tog oss även högt upp i bergen där vi hade en liten moment med ett kolsvart och samtidigt upplyst sarajevo i natten.

nu försvinner vi, eftersom vi inte har internet i jajce. kanske kommer jag in då jag är på ett internetcafe, men annars så hörs vi på lördag!

Kommentarer
Postat av: Mi

Oj, vad ni får uppleva, svettas och äta. Låter underbart. Love!

2010-06-15 @ 16:37:35
URL: http://oursurroundings.blogspot.com/
Postat av: A

I nisi nista uradila sto sam ti ja rekao jel tako?



P.S. I nije dzamija napravljena od iranca, nego turcina. Sinan Mimar, poznati arhitekta nema veze sa Iranom :)

2010-06-15 @ 16:53:51
Postat av: JC

fine slike :)

jel ba jeste li bili u JC?

2010-06-18 @ 21:03:13
Postat av: Edina

Hejj babe! Izgleda da vam je stvarno super dole u Bosni:) Nadam se da ce te se bas fino provesti i na moru! PUSA

2010-06-19 @ 12:51:55
Postat av: magzza

A: "It is not known for sure who the architct was, but it is believed to have been the Persian Adjem Esri Ali." Så står det på en lång infomationsskylt utanför moskén. Men på Wikipedia står det som du säger.



JC: hvala! jesmo, ali nismo imali internet tako da nisam nista mogla bloggati, ali evo uskoro cu slike postaviti :)

2010-06-21 @ 23:20:57
URL: http://missmagzi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0