lite om religion

extremt trött dag idag. gjorde precis en pås-cappuccino, som i vanliga fall mest är till för att ha något att bjuda på när folk kommer över, men nu var jag tvungen att dricka en för att inte däcka. sen om jag får TT-av skiten (haha, ordvits där!), är ett problem jag får ta itu med senare.

man kan väl säga att jag lever ett uppsatsliv just nu. jag vill  hitta tiden till att blogga men den finns för tillfället inte. när jag sysslar med något som inte har med uppsatsen att göra och har lite tid över så är jag oftast så trött att jag knappt pallar att chatta med folk på msn och fejjan för att inte snacka om att skriva här.

idag har det varit lite pill med fokusgrupperna. jag och emelie skriver en c-uppsats om hur muslimer porträtteras i två olika nyhetshändelser. vi har valt ut 6 stycken artiklar som vi kommer att göra textanalyser på och sedan så kommer vi att sitta med två fokusgrupper på måndag och tisdag och diskutera kring dessa artiklar. intressant studie om jag får säga det själv haha.

egentligen ville jag hålla mig utanför alla "typiska" fack, dvs att jag som invandrare och muslim skriver om just...invandrare och muslimer. folk har ju en tendens att tänka så ("a men hon gör det för att hon är muslim"). å andra sidan, hade jag inte valt ett ämne som påvisar skillnader mellan olika etniska och religiösa grupper, så hade jag valt att skriva om genus, och då hade väl folk påpekat (obs, ingen som påpekar, jag säger bara) att jag gör det för att jag är kvinna.

egentligen så kan jag väl inte påstå att jag är så mycket muslim, eller troende kanske jag ska säga. är troende till den grad att jag tror på en gud, på att det finns en starkare kraft och högre makt än oss människor. men inte så pass att jag tror att man antigen hamnar i himmel eller helvetet. jag tror till exempel att när man dör så dör man men att ens själ fortsätter att vandra på jorden. det finns mycket som jag inte tror på och mycket som jag också tror på, 90% av det jag tror på är något jag själv har konstruerat eller något som redan är vetenskapligt bevisat. de övriga 10% är när min farmor ber fem gånger om dagen och önskar oss alla hälsa och lycka.

det mest muslimska som jag gör är att jag firar bajram (muslimsk högtid) och att jag inte äter fläskkött (usch gris). det tycker jag räcker, det tycker min farmor också som brukar säga att gud ser och hör allt; om man syndar och lever ett cp:igt liv så kan inga böner i världen rädda dig. vilket är sant.

dessa två saker är snarare mer traditionsenliga än religiösa för de bosniska muslimerna. det så pass normalt att man knappt funderar över det, ungefär som att alla svenskar firar jul och påsk oavsett hur mycket eller lite kristet troende man är. bajram är värsta folkfesten i bosnien. det är inte så att alla terroristnissar springer runt på gatorna med gevär i händerna utan alla käkar mat med familjen, delar ut presenter eller pengar, och på kvällen festar ungdomar. och det låter väl trevligt?

nu kanske jag trampar på några ömma tår, men jag har fått en känsla av att många bosniska muslimska ungdomar i sverige har blivit jättereligiösa, mer än de ungdomar i bosnien. jag vet inte om det är på grund av kriget eftersom muslimerna fick utstå så mycket terror i bosnien, och därför har man blivit mer medveten om just sin religionstillhörighet, eller att man definerar sig utifrån just den. jag kan förstå den aspekten, det låter fullt rimligt. nu skrapar jag bara på ytan och ämnet är känsligt, det är mer komplext än så. jag tycker det är jätteintressant, men samtidigt stör jag mig på det.

för det första för att jag tycker att religion är förlegat, oavsett vilken religion det rör sig om. i grunden uppfanns religionen till att kontrollera folkmassor, för att man skulle ha makt över människorna. på den tiden var folk faktiskt riktigt obildade och då kändes det tryggt och skönt att det fanns en ledare som kunde styra en. det var också usla levnadsvillkor och människor behövde något att tro på, Jesus, Allah, eller någon annan som skulle höra deras böner, bara de bad tillräckligt mycket.

idag kan vi se hur religionen styr världen. väst mot öst. usa mot mellanöstern. det är krig mellan religionerna. vi krigar idag 2010 på grund av religion! det låter sinnessjukt, har vi inte kommit längre än 1400-talet liksom?

för det andra; jag vill inte att folk ska definera mig utifrån min religionstillhörighet. jag vill defineras utifrån min personlighet, mina prestationer och min kunskap, därför har ett måne-stjärna-halsband aldrig varit aktuellt för mig. det finns inget som kan rubba den lilla muslimsidan jag har inom mig och därför känner jag att jag inte behöver hävda mig som muslim, som jag märker att många idag gör.

för det tredje; jag minns när man startade koranskola (dålig benämning på det här, men tänk söndagsskola och så har ni den rätta bilden där) i kycklingryd. det här var några år sedan, har för mig att jag gick i åttan-nian. plötsligt skulle ALLA barnen gå i koranskola, för det var "viktigt" att dom skulle lära sig om sitt ursprung. det var några kids som inte pallade, bland annat jag och min brorsa. det var ingen som pressade mig, min pappa frågade mig om jag ville gå, jag sa nej, han sa ok, det låter bra. jag vet att han själv inte ville att vi skulle gå på sådan "undervisning".

herre gud, det bedrevs ju av en imam som bara rabblade om hur man skulle leva som "bra" muslim; inte dricka, inte röka, inte slåss, inte hata, dvs allmän BASIC kunskap som man förhoppnings har med sig i bagaget redan innan man börjar hänga på koranmöten. hade bättre grejer för mig på söndagarna, ex duscha och kolla söndagsfilmen på TV3.

på omvägar hörde min pappa sedan att folk, dvs vissa människor han spelade fotboll med i bosniska klubben, hade kritiserat honom för att han inte hade uppmuntrat mig och min brorsa tillräckligt till att gå i koranskola. HA HA HA. min pappa svarade att han inte behövde tvinga sina barn till att gå på grejer de inte ville. vet att många som då gick på koranskola faktiskt var smått ditvingade av sina peers. kom igen, vilken 12årig kid vill hellre sitta och lyssna på en 50årig nisse istället för att sitta hemma och spela age of empires?

jag upplever det som så att många av dessa imamer är "omoderna", eller har en omodern syn på livet. mig kvittar det ärligt talat om de har pluggat i egypten eller saudiarabien. det säger mig absolut inget om deras kunskap, mer än att 30 män sitter i en och samma sal och pratar om ovetenskaplig gojs.

jag har lyssnat på en imam, det var i samband med ett bajramfirande som en bosnisk klubb hade ordnat. jag ska inte försöka överdriva nu, men jag satt väl och himlade med ögonen 89% av tiden. jag har så svårt för att någon annan människa ska diktera för mig hur jag ska leva som "bra" människa. många av dessa imamer lider av storhetsvansinne och vill mer än gärna påpeka andras brister, de vill bli dyrkade, de vill att människor ska gå fram till dem, ta dem i hand (såvida de inte är kvinnor) och tacka för en "inspirerande" föreläsning. ni får gärna hjälpa mig att förstå, för jag kan verkligen inte få in det i min skalle att folk på riktigt gillar att lyssna på en predikan från en GUBBE.

nu är jag sjukt trött och sömnig och min poäng har kanske inte riktigt nått fram, ville bara säga att:
1. religion är ett påhitt som används till att styra folkmassor

2. imamer och präster använder sitt snack till att kontrollera människor undermedvetet. det kvittar hur mycket de snackar om världsfred, jag får ändå en lätt känsla över att de vill styra och köra en light hjärntvätt.

3. man MÅSTE våga vara kritisk!! kritisera det som sägs under dessa predikningar. vill man verkligen leva sitt efter vad en religiös nisse säger? om ja, shit, då har man mycket fritid. på sikt leder det till att man får dåligt samvete över grejer man gör bara för att det är "fel".
jag vill inte behöva leva mitt liv varken efter några speciella regler eller leva i ånger. livet är till för att levas så som man vill leva det.

4. jag är inte emot muslimer, islam, kristna eller kristendomen så länge det inte går till överdrift. fastän jag är muslim så tycker jag att man bör och måste kritsera religionen. många kommer säkert tycka att det här var långt ifrån konstruktiv kritik, men då undrar jag VAD ÄR konstruktiv kritik?

ps. det finns en riktigt bra dokumentär som ställer sig kritiskt till all religion (främst kristendomen), som jag har glömt namnet på, och som är gjord med humor. riktigt bra dokumentär. ska försöka ta reda på vad den hette så lägger jag in en länk om var den kan hittas. den BÖR ses.

nu ska jag pyssla med en textanalys.



Kommentarer
Postat av: J

bra inlägg!

du kanske menar jesus camp?

2010-12-03 @ 06:58:01
Postat av: magz

Hej! jag var tvungen att sova på saken och kom på vad den hette när jag vaknade idag. Den heter "Religilious" och finns här på imdb:



http://www.imdb.com/title/tt0815241/



se den!

2010-12-03 @ 13:50:34
URL: http://missmagzi.blogg.se/
Postat av: magz

okej, kollade upp den som du nämner, ska ladda ner någon dag. verkar bra haha!

2010-12-03 @ 13:52:11
URL: http://missmagzi.blogg.se/
Postat av: Anonym

Riktigt bra skrivet magda, håller med dig där till 100%

2010-12-04 @ 18:55:58
Postat av: JC

Zivio pisac!

...ja ti ne volim religiju niti extremne budale

2010-12-05 @ 12:59:59
Postat av: Kritikern

Religion som ett maktvapen är inget nytt påfund och inte heller det du för fram är speciellt nyanserat. Tror du personligen på fullaste allvar att dagens folkmassor inte blir styrda? Tror du att du är ”fri” på något vis? Är inte socialismen, kapitalismen och feminismen lika mycket ”påhitt” enligt din egna, även den påhittade parameter? För det andra kan du inte slänga fram pseudoargument till höger och vänster. På vilket sätt tycker du att dagens konflikter har en religiös prägel över sig? Ännu närmare, vilka konflikter har utlösts av religiösa skäl? Nämn gärna ett par.



Du skriver själv att du tror på ”till exempel att när man dör så dör man men att ens själv fortsätter vandra på jorden”. Vilka belägg har du för detta? Är det din egna fantasifulla skapelse? Och på vilket sätt är detta mer förankrat i den profana vetenskapen? Eller är du lika mycket ”efter” som de religiösa människorna?



Du påverkas kraftigt av medierna. Ta stycket där du skall berätta om en typisk bosnisk ”mejtef/mekteb”, alltså en Koranskola. Koranskola ligger dock fel i din mun, du känner att Koranen + skola inte går ihop och sannolikt har bilder kring förtryck, ovetenskaplighet och terrorism redan flugit runt i ditt huvud. Vilken är annars anledningen till att du istället vill relatera detta till en typisk svensk gammal ”söndagsskola”? Allt för att det skall låta politiskt korrekt.



Du talar även om kritik. Varför kritiserar du inte dig själv och rådande samhällsordning? Konstruktiv kritik finns i allra högsta grad och skiljer sig från pladder och planlöst spekulerande. Det är ett direkt och tydligt ställningstagande som visar på bristerna/möjligheterna hos olika företeelser eller individer. Jag ser inte att du har debatterat dessa i ditt inlägg. Du skriver även att livet är till för att levas så som man vill levba det. Enligt vilken måttstock? Du kan inte leva ditt liv hur du vill, oavsett om du lever i en demokrati eller en teokrati, eller en demokratisk teokrati. Den som tror detta är komplett blind.



Det finns bra böcker som ställer sig kritiska till det demokratiska samhället. Jag vet vad dessa heter, så om du vill så kan jag berätta vilka.



Lycka till med textanalysen.

2010-12-05 @ 13:24:20
Postat av: magz

Anonym och JC: Tack!



Kritikern: Åh herregud, det var inte lite frågor i din kommentar. Jag var tvungen att käka frukost innan jag kunde sätta mig ner för att svara på alla.



Men vi kör från början.



Nej, jag tror inte på fullaste allvar att vi idag inte är styrda av någon/något. Jag vet inte riktigt vart det framgår att jag tror det? Att jag inte skriver ut allt jag tror och vet i ett inlägg behöver inte betyda att jag inte är insatt.

Jag tror inte heller att vi är fria, hade vi varit det hade vi förmodligen levt i ett laglöst samhälle där inga speciella krav ställs på medborgaren, där vi inte har någon statsmakt osv, något som förmodligen kan liknas vid anarkism. Och undrar om man ens då skulle vara helt fri. Men å andra sidan så är vi relativt fria som medborgare jämfört med exempelvis folk i Mellanöstern, Kina, Burma och många av länderna i Afrika. Det mesta är relativt, så även frihetsbegreppet.



Som jag har förstått dig, utifrån din kommentar, så menar du att socialismen, kapitalismen och feminismen också är "påhittade" för att styra människor? Religion är byggd på olika föreställningar om gudar (=ej vetenskapligt bevisade) medan socialismen är en politisk ideologi, kapitalismen är i sig ett ekonomiskt system och feminismen är en politisk (kvinno)rörelse, hur kan du ens jämföra dom?!



Några krig som har utlöst pga religion; korstågen på 1200-talet, Israel-Palestina, även om man egentligen tvistar om ett område så är det ett krig mellan judar och muslimer och f.d Jugoslavien som man väljer att kalla för ett inbördeskrig när det egentligen var ett krig för att utplåna bosniska muslimer. Den som säger något annat kommer 1. antagligen inte från f.d Jugoslavien, 2. håller med om detta, men skulle aldrig erkänna det högt för någon annan och 3. väljer blint att tro på att kriget handlade om uppdelningen av olika markområden i Bosnien (=kommer förmodligen inte från f.d Jugoslavien, och då är vi tillbaka på nummer 1).



Belägg för vad? För något ingen av oss vet eller kan veta förrän man dör?! Jag har inte precis någon döing som viskar mig i örat att si och så blir det när du går bort. Jag anser att jag kan tro på att själen fortsätter att vandra runt på jorden lika mycket som någon kan tro att man hamnar i helvetet om man har levt en syndigt liv. Det är ju inte mer än rätt.

Säg mig du vilka belägg man kan ha för döden och vad som händer därefter, förutom det rent fysiska som händer med kroppen? Jag tror att du har svaret lika mycket som jag har, dvs inget svar alls.



Till skillnad från många andra, ex icke-muslimer, har jag inte alls några starka bilder kring att det handlar om förtryck och terrorism, jag tror att Koranskola (för dom som går) snarare handlar om trygghet och en vilja att tro på något. Jag tar dock avstånd från det eftersom jag inte vill bli vilseledd av någon som anser sig veta något bättre än alla andra eller någon som har mer konservativa åsikter eller levnadssätt än vad jag själv har, dvs där åsikterna krockar med mina egna. I det fallet vilseleder jag hellre mig själv än att någon annan gör det.



Anledningen till att jag likställer det med söndagsskola är enbart för de icke-muslimer som läser inlägget och att de inte får sig en bild av att koranskola är något där kids enbart sitter och läser koranen dag in och ut, utan att de även hittar på andra grejer tillsammans, ex fikar, bokar stugor och umgås. Något som dom som går i söndagsskola också gör. Sen om det är politiskt korrekt, då får det väl vara det då. Varför är PK så fel?



Angåede sista stycket; ärligt talat, du kan inte ha läst min blogg länge. Jag kritserar mycket, dock inte alltid i bloggen. Alla åsikter får inte plats och jag orkar inte ens skriva ner allt jag anser. Hade kanske orkat om jag hade fått lön för det.



Du skriver "Konstruktiv kritik finns i allra högsta grad och skiljer sig från pladder och planlöst spekulerande", ge mig då exempel på konstruktiv kritik när det gäller islam. Jag är nyfiken.



Jag hade gärna läst böckerna, men sitter just nu med en c-uppsats och har tyvärr knappt tiden till att läsa dom böckerna jag måste.

2010-12-05 @ 15:40:59
URL: http://missmagzi.blogg.se/
Postat av: esma

grym text magda! gryma svar! håller fullständigt med dig! är också trött på alla bosniska ungdomar, som har gått o blivit religiösa mer än nån annan. Tack för ett bra inlägg!!

2010-12-06 @ 20:55:53
Postat av: magz

Tack Esma! Kommentaren uppskattas!

2010-12-07 @ 16:55:07
URL: http://missmagzi.blogg.se/
Postat av: Josefin



Har precis sett Religulous för första gången och ser redan fram emot att se den igen!

2010-12-09 @ 20:17:52
URL: http://julietoscar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0