att vara försvenskad

jag blir allstå onödigt förbannad på folk som använder ordet försvenskad. innan jag börjar med att skriva inlägget så måste jag bara få ställa frågan; vad betyder försvenskad? på vilket sätt är man försvenskad?

om jag känner er läsare rätt, så kommer ni inte svara, så jag förväntar mig inget svar egentligen.

jag har fått höra ett par gånger att jag inte är som "alla andra invandrare", men jag är invandrare, varken bättre eller sämre. jag vandrade in i sverige och inget annat. orkar inte ens diskutera kring detta ämne, om rasism, nazism och allt det eftersom det inte är syftet med det här inlägget.

sedan har jag fått höra, av bosnier, att "jag har blivit så försvenskad". och jag har känt mig förolämpad, inte för att de anser att jag är svensk (för det är inte så jäkla illa att vara svenne), utan för att de anser att jag INTE är bosnisk.
vilket jag är. jag är en bosnier. jag är inte svensk. jag kommer aldrig bli svensk. av olika orsaker, den absolut största är att jag inte kom hit frivilligt utan för att jag fördrevs från mitt eget land, och kom allstå hit som flykting.
sedan att kalla mig för något annat än bosnier vore att förolämpa bosnien efter allt den har fått stå ut med, eller att ge äran åt dem som våldtog mitt land.
och det vägrar jag göra.

ok so far so good. 

men så dyker den alltid upp en jäkel (och det har alltid varit snubbar), som har uttryckt sig så jävla korkat, och liksom suckat över att jag är som jag är. de ursäktar mig även med ett "hon tänker och beter sig som en svensk", hon tänker inte som vi, om jag uttalar mig på ett visst sätt. hallå var ligger logiken i det hela?

oftast har det handlat om ämnen som homosexualitet, jämställdhet, synen på vissa saker och dessutom även musiksmaken (öhh the ark är ju så svennig musik). vissa har även tyckt att jag inte beter mig som en bosnier.
men hur beter sig en bosnier? och hur beter sig en svensk? bosnier - högljudda, svenskar - tysta? jag får verkligen inte ihop det. finns det någon mall för hur man ska vara för att passa in under olika kategorier? sedan finns det vissa generella beteenden för olika nationaliteter, men det är inte heller min point.

jag tycker att jag har integrerat mig väl i det svenska samhället. jag går i svensk skola. jag tittar på svensk tv. jag bloggar på svenska. jag har svenska vänner.
men med det är inte sagt att jag inte värnar om bosniska traditioner, att jag inte firar bajram, att jag inte har bosniska polare, att jag inte kan tala bosniska eller att jag inte känner till mitt ursprung. jag gör, jag har och jag kan allt det.
sen att jag hellre lyssnar på the ark än dragana gör inte det mig till svensk, lika mycket som det gör dig till serb eller?

därför är det så irriterande när någon ifrågasätter mig som bosnier. vad är det för jävla stil? jag anser mig vara mer bosnisk än vad många av dess patetiska människor någonsin kommer att vara. när någon börjar hävda sig som något eller någon är dom oftast inget av det.

förutom min nationalitet som bosnier så är jag JAG. så att gå och påstå att jag tänker som en hel nation är ett stort jäkla fel, eftersom det är så här JAG tänker. jag tänker och beter mig likadant oavsett var på jordklotet jag befinner mig.
lika mycket som det känns som en förolämpning att påstå att jag inte är en bosnier, så är det även en förolämpning mot min personlighet. det är som att inte acceptera mig som jag är, vilket jag absolut inte kräver av er, men jag vet vem jag är och vad jag står för.
och jag är en stolt bosnier.


Kommentarer
Postat av: Johanna

grymt bra inlägg, och det är bara att stà pà dig =)

2007-09-21 @ 03:20:42
URL: http://rockinroll.blogg.se
Postat av: Anonym

bravo!

2007-09-21 @ 10:20:45
Postat av: Ivana

Hehe.. Lysande Magda!
Vad jag har uppfattat med "försvenskad" är väl när man lyckats bra med att integrera sig i det svenska samhället och vet hur man uppför sig, typ. =)
Att man inte enbart pratar ursprungsspråket då någon svensk finns runt en, går man på en fest där det mestadels finns svenskar, lyssnar man på annat än turbofolk.. Då, då är man "försvenskad"!
Vansinnigt!

2007-09-21 @ 10:21:14
Postat av: Nadde

Intressant inlägg.
Personligen tycker jag att det viktigaste är att DU vet vem DU är. Vad andra tycker att du är eller borde vara spelar ingen roll. Bara för att du lyckats anpassa dig till det svenska samhället innebär det inte att du måste ha raderat bort det bosniska i dig?
Mina föräldrar är födda i ett annat land, jag i ett annat och så är jag uppväxt här i Sverige. Istället för att förvirra mig över vilket av dessa tre länder jag kommer ifrån har jag helt enkelt nöjt mig med att kalla mig världsmedborgare. Jag har lite av alla dessa tre länder och andra länder i mig, eller vad man nu ska säga.
Förresten vad faan menar man med "försvenskad"? Det finns väl inget som är typiskt svenskt längre? Typiskt västerländsk ja...men svenkt? Lite osäker på det...

2007-09-21 @ 13:46:32
URL: http://glamourskvaller.blogspot.com
Postat av: Magz

johanna: tack så mycket :)
anonym: jeah. tack.
ivana: jo men precis. jag håller med dig helt.
tragiskt att det ska vara så egentligen...
Nadde: världsmedborgare är kanske det bästa ordet att använda i sånna här sammanhang. typiska svenskar finns nog inte idag, eftersom det är så många nya människor som flyttar in i sverige, många svenskar flytta ut, reser och det blir naturligt att man tar till sig andra livsstilar.

2007-09-21 @ 17:37:17
Postat av: jag heter nermin

Hej Magda!
Eftersom jag är försvenskIGad kan jag ta det på svenska. Dina hälsar och säger att hon numera vet vem du är sedan ni träffades på HM (eller nåt) i somras! Hon bor tydligen där du bor eller någonstans i närheten och det första jag frågade henne var om hon kände min favorit kusin! haha
ok, det var inte helt off topic eller hur?

2007-09-22 @ 00:42:44
Postat av: Magz

Hej Nerko! haha. bra att du tar det på svenska så att vi alla förstår! haha. jaaaa. jag träffade dina på lindex :) haha lite off topic, men det gör inget eftersom du är min favvokusse:)

2007-09-22 @ 01:24:48
Postat av: izmedu kapija

E vala... malo ...puno sam strija od tebe rod 72i eto sjecam se...
U moje vrijeme se zivilo...hmmm niko nikog nije pitako sta si ko si itd. A to förvenskad pa to cujem ja koja sam dosla vamo sa 19 god. Det är klart att jag är försvenska jag bor ju i Sverige men JA sam i Bosanka i to mi niko ne moze oduzeti. Tako zivi zivot...
Pozz

izmedu kapija

2008-01-03 @ 10:26:48
Postat av: magz

izmedju kapija: skoro zvuci kako da si iz Jajca :) znam, upravu si, ljudi ponekad cudno razmisljaju. najvaznije je da se sam zna ko si i sta si :)

2008-01-03 @ 16:46:33
Postat av: Maria Ebbeskog

När man har blivit försvenskad så är man precis som en svensk eller värre. Man vill fira alla nationaldagar och svenska helgdagar. Man skriver och läser nästan jämt på svenska t.e.x

Man försöke få nästan alla program i sin dator på svenska. Om man är brunögd och svarthårig så försöker man skaffa linser som gör ögonen blåa och så färgar man håret blont :-(

Jag hade en klasskompis som kom från Israel. Hon sa aldrig att hon var svensk för hon såg inte ut som en sån. Hon var en stolt judinna som bar davidsstjärna och firade sina många av helgdagar.

2008-01-05 @ 17:55:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0