allt det här med religion

jag tror att min data kommer att däcka av värmeslag alldeles snart.
nu är båda naglarna lackade och det gör det lite svårt att skirva snabbt. det är nån happening på g här i malta, eller snarare valetta. allt ligger så nära här, så jag och nicole ser ut mot valetta typ.

visste ni förresten att det var jungfru marias födelsedag för någon dag sen? det visste inte vi, nicole läste det någonstans, och då fattade man varför det bara gick en massa religiösa filmer idag på tv. man lär sig så mycket.

på tal om religion och allt sånt. för någon dag sen, när jag och min partner var på väg hem från stranden, gick vi förbi kyrkan som alltid är fullproppad. dom är superreligiösa (det är deras egna ord, inte mina slutsatser) här på malta. jag och nicole gick, inte in i kyrkan, men typ precis utanför ingången för att läsa anslagstavlan, eftersom vi var intresserade av att göra ett kyrkobesök någon gång. så medan vi står där och läser något vi inte fattar kommer det fram en 50 cm lång tant till oss och säger

tanten: are you thinking of going to church?
Jag: eh, no, we're just reading the noticeboard
tanten (synar oss uppifrån och ner): no, you girls can not go to church dressed like that
jag och nicole: no, no, we--
tanten (tittar på min minikjol och nicoles shorts och våra blöta linnen haha): no, no girls. no, you can't go to church, you see, you have to cover upp
Jag: jeah. we'll do that

ja, så kan det gå. vi förstår ju själva att man inte ska komma halvnäck till någon reiligiös plats, sånt ska respekteras. nu vill jag inte låta respektlös eller något, jag är själv en traditionell musse, men jag funderade på det här med cover up. cover up för vem?
 
är det inte männen man täcker för sig för? allstå om man nu tar alla religiösa aspekter åt sidan nu, och är bara realist, så måste det ju vara för männens skull man gör det. så att de inte blir tända på någon heting som sitter jämte dem i kyrkan/moskeen/synagogan/templet/whatever. eller hur? jag tycker att det låter rätt logiskt speciellt i länder där kvinnor blir så uttittade, ex här. då är det ju klart att kvinnorna inte ska sitta med tighta klänningar för då kommer inte männen kunna koncentrera sig på predikan. allt för männens skull. hm.

ok. bli inte sura på mig nu eller tro att jag är helt puckad i huvudet som inte fattar att det är inför gud man gör sådana grejer. men gud är en man, så det är klart att han myntar regler som passar honom.

ok ännaf. njut av era religioner. det är skönt att bara kunna snacka med gud ibland på kvällen. och trots att alla förnekar det så är det ändå till gud man ber till när man hamnar i knipa.
jag brukar dessutom be gud om att jag ska ex klara en tenta och att jag får en fin dag.

nu blev det här väldigt tjatigt, vilket inte var meningen från början,men jag minns när jag var liten så burkade jag be en liten mussebön och så snackade jag med gud om att han skulle hålla reda på hela min familj och att det skulle vara friska och inte bli sjuka.

och då rabblade jag upp halva min släkt. det tog en evighet den bönen, och sedan hade jag så svårt att släppa den. det blev en tvångstanke typ. men nu kortar jag ner historien och säger istället kära gud snälla låt hela min familj vara frisk, all familj på pappas sida och all familj på mammas sida. det blir lite lättare.

Kommentarer
Postat av: nicole

haha du mer när flygplanet startar oxå. Hihi

2007-10-09 @ 18:30:41
Postat av: A

Hajd molim te prestani govoriti to "musse", zvuci tako nekako glupo i ponizavajuce. Bas je nekako ruzno.

2007-10-09 @ 18:48:38
Postat av: magz

A: musse, musse, musse, musse, musse, musse, musse, musse, musse, musse.

pa sta fali? ako se meni ne osjeca glupo, onda valjda mogu koristiti.

2007-10-09 @ 21:09:18
Postat av: magz

nicole: haha just det ja. jag var ju tvungen att leta reda på min lilla nerskrivna bön för att kunna känna mig trygg.

2007-10-09 @ 21:15:17
Postat av: A

Osjeca se kao da ti je ruzno ili da te stid reci musliman, pa nalazis neke nadimke kao musse kao da bi bilo vise prihvatljivo, eto kako izgleda. A ruzno jeste. Eto te tamo, pisi kako hoces.

2007-10-09 @ 22:10:35
Postat av: magz

tack. vi har ju yttrandefrihet. a nema me sta biti stid.

a kako tebi izgleda, boli me briga. ja znam kako meni izgleda, i to mi je najvaznije :)

2007-10-09 @ 22:18:42
Postat av: cemil

mm det är klart man kan ju inte ta med sig alltför mkt realism och verkligheten till kyrkan.. då faller väl hela bygget, synden tappar tyngd osv. det är ju det som det bygger på lite, att man ska låta det vara något speciellt och högtidligt så man kan vara rädd och underkasta sig. haha oj nu blev det flummigt

2007-10-09 @ 22:38:20
Postat av: magz

cemil: om det är den cemil jag känner haha, jo det är ju klart, folk måste ju känna att det är något större som styr dem, och jag säger inte att kyrkan eller vad det nu när, måste falla sönder. jag menar bara att det är för männens skull kvinnor måste klä sig anstädnigt inför. för det är ju inte precis så att man blir mindre troende eller att ens personliga tro tappar sin styrka bara för att en kvinna visar lite hud.
hoppas du har det fint bland böckerna haha :D

2007-10-10 @ 23:36:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0