vem är terrorist egentligen?

maltas befolkning är religiösa och religionen är inte en privatsak som utövas hemma. istället spelar jesus en viktig roll i deras vardagliga liv. allt är ex stängt söndagar (eftersom söndag är den heliga vilodagen enligt bibeln)  och alla befinner sig i kyrkan. abort är olagligt och sex före äktenskapet är fortfarande tabu, även om det inte talas om det så mycket. i skolan händer det att vssa lärare inleder en föreläsning med att be en bön och alla eleverna ber med honom. man ser även jesusbilder på de mest oväntade ställen, bland annat  uppklistrade i bussen, affären, skolsalen och hos rektorn.

för mig är religion något andligt och själsligt som man delar med många människor världen över. dock anser jag att all religion ska ses som en privatsak som ska hållas inom en viss ram, förslagsvis hemma och inom de heliga byggnaderna (moskeen, kyrkan, synagogan m.fl), men inte överallt. jag respekterar alla religioner och alla ska ha rätt till att utöva sin religion. det är inte för inget som vi har det som kalls för religionsfrihet.

ni kanske skrattade lite åt exemplen som jag nämnde ovan. ni tyckte kanske att de var gulliga och charmiga, rent av typiska för ett visst land och något som är fascinerande med just det landet.
dock så sätter ni kanske kaffet i halsen när ni hör om kvinnor i slöja, när ni hör om de "galna" muslimerna i diverse arabländer och allt det associerar ni med terrorister, förtryck och sharia.

den enda skillanden mellan detta strikt katolska land och ett "arabland" är att saknaden av demokrati i många av arabländerna.

men annars då, vad är skillnanden? det finns knappt någon skillnad.
så som arabländerna i många fall styrs av sharialagarna så styrs även malta hårt av bibeln. vi vilar på söndagarna för att bibeln säger så, bussarna omvandlas bokstavligt talat till minikyrkor, männen lägger in stötar på utländska kvinnor för att de maltesiska "inte släpper till" cause the bible says it's wrong. så som slöja är kvinnoförtryck för många så är abortmotstånd kvinnoförtryck för mig. religionsfrihet, vad är det när jag tvingas till att lyssna på bön i skolan?

förstår ni vad jag vill ha sagt?
varför blundar ni för den här typen av konservatism, när ni diskuterar arabländer,deras livsstil och religion så öppet, aggressivt och utan ett minsta mån av förståelse? 


Kommentarer
Postat av: jasse

Ärligt talat Magzi...
Det var det bästa jag har hört på länge....
Jag funderar i samma banor o har kommit fram till exakt samma sak...
Problemet ligger egentligen i att vi är riktigt små...Det jag o du o kanske någon annan funderar på... Det spelar ingen roll...Eftersom vi är bara små, vi kan knappast göra nåt för att förendra den synen på världen som den är idag...
Iaf vad det gäller just dem här grejerna...

Riktigt interessant tanke iaf...

Kram Jasse......

2007-11-22 @ 22:20:05
Postat av: magz

jasse: du, det känns skönt att höra att någon annan har funderat på samma sak. det är klart att vi är små på denna planet och det är större saker som måste ske för att folk ska ändra uppfattning och medierna är dem som har den största makten till att påverka.

det är väl därför som det är viktigt att man inte håller tyst och att man säger sin åsikt. om fler och fler gör det så kommer man iaf nånvart

kram på dig med!

2007-11-22 @ 23:54:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0